TERUGBLIK NAJAARSCOMPETITIE JO13-1

Wiinterstop…naast kerstbomen, kerstballen, oliebollen, nieuwjaarsrolletjes en gillende keukenmeiden, ook een moment om even terug te blikken op een deel van het afgelopen voetbaljaar, de najaarscompetitie.

In ons geval die van de geel-zwarten van JO13-1. Voor de lezers die nog steeds moeten wennen aan de elftalbenaming, dit is D1.

Ondanks de late schoolvakantie startte de voorbereiding op 20 augustus.  Vanwege de tropische temperaturen gaven de HOC velden een aanblik van een savanne. Oftewel een tropisch graslandschap zonder gras. Gelukkig konden de eerste voetbalmeters gemaakt worden op het Udik terrein in Klijndijk.

Aan de aftrap een compleet nieuw team. Jongens die in het seizoen 2017/2018 speelden in JO13-1, JO13-2 of JO11-1. Met de uitspraak van onze leermeester en voorbeeld Johan Cruijff in het achterhoofd, “wat heb je nou liever? Eén goed 11-tal of 11 goede 1-tallen”, vooral trainen op samenspelen en met elkaar, voor elkaar willen voetballen. Bij deze leeftijdsgroep staat de aandacht voor het ontwikkelen van het inzicht in voetballen voorop. Want “Voetbal speel je met het hoofd, want de bal is vlugger dan de benen”. Zoals te raden, ook afkomstig van Johan Cruijff.

Om in trainersjargon te blijven. De bekercompetitie zijn dan de wedstrijden om te zien waar het team staat. Nou, de mannen van JO13-1 stonden prima! In de poule werden de eerste teams van Valthermond (5-0), Musselkanaal (5-1) en Nieuw-Buinen(2-0) verslagen. Met inderdaad goed teamvoetbal, bij vlagen erg mooi combinatievoetbal vanuit een super verdediging. Maar ook de tactische ontwikkeling tijdens en na de wedstrijd was al zichtbaar. In het bekertoernooi kwam dit samen in de wedstrijd van de 1e knock-out ronde tegen DZOH. Na een 3-1 achterstand met matig voetbal in de 1e helft volgde een super 2e helft. Met wilskracht, inzet, beter positie voetbal en tactische aanpassingen werd uiteindelijk een 3-4 overwinning binnen gesleept. Op naar de 2e knock-out ronde in 2019!

Dan de wedstrijden in de competitie, 11 in totaal. Zeven keer winst en 4 keer verlies met 44 doelpunten voor en 11 tegen. Wellicht tegenstrijdig, maar de mooiste partijen waren de verliespartijen. Wedstrijden tegen de beterere elftallen uit onze competitie. Tegen de teams die uiteindelijk alle 4 boven ons eindigden. Wedstrijden die nipt verloren werden; 2-0, 2x 2-1. Ook in de grootste verliespartij tegen de ongeslagen kampioen met 3-0, waren wij absoluut niet kansloos maar meer ‘ongelukkig’. Allemaal wedstrijden waar ‘het erom ging’ en die het meest leerzaam zijn. Uiteindelijk een najaarscompetitie waar wij als trainers/coaches een hele mooie teamontwikkeling hebben zien ontstaan en groeien!

Kortom een team om super trots op te zijn. Op naar de voorjaarscompetitie….

Eric Wessels, Jarno Lage en Erik Rossel